Kuvituskuva

Ryhmäpuheenvuoro MAL-sopimuksesta

Hyvät valtuutetut, viranhaltijat ja yleisö,

MAL-sopimus on monen kunnan ja vielä valtion ja eri virastojen kesken tehty kompromissi. Tässäkin sopimuksessa näkyy vahvasti Tampere, sen investoinnit ja tarpeet. MAL-sopimus kuitenkin tarkoittaa myös Lempäälässä rahoitusta sellaisille investoinneille, jotka liittyvät myös kuntastrategian tavoitteisiin. Siksi sopimuksesta on nyt ja jatkossa syytä saada panostuksia myös omaan kuntaamme. MAL-sopimuskausi on verrattain lyhyt. Siksi siihen ei aivan kaikkea mahdu.

Samalla valtuustoryhmämme uskoo, että sopimus vastaa sellaisiin haasteisiin, jotka vaativat enemmän yhteistyötä kuin oman edun optimointia. Tätä MAL-sopimusta on kiitettävä sen kunnianhimoisuudesta ja keskittymisestä ilmastotavoitteiden edistämiseen.

Päästövähennystavoitteisiin pääseminen vaatii, niin Lempäälän, Suomen kuin Euroopan unioninkin tasolla, toimia aivan kaikilla tasoilla. MAL-sopimuksen ohjaustoimet ovat siitä hyviä, että ne ohjaavat investointeja, liikenteen ja asumisen ratkaisuja ilmastoystävälliseen suuntaan. Tämä on hyvä, koska ilmastonmuutosta ei ratkaista vain yksilöiden teoilla. Toisaalta taas tyhjänä kulkeva bussi ei ole vielä itsessään ekologinen teko.

Kun Lempäälässä toivomme varmasti koko valtuuston voimin toimivaa lähijuna- ja bussiliikennettä, nämä vaativat myös käyttäjiä. Vaikka voimme välillä miettiä syystäkin Lempäälän etua, olemme ilmastonmuutoksen edessä kuitenkin kaikki häviäjiä, jos emme tee toimia nyt.

Joukkoliikenne on myös yksityisautoilijan ystävä. Täysi bussi tai juna tarkoittaa vähemmän yksittäisiä autolla kulkijoita maantiellä. Lempäälässäkään ”viisikymppinen” ei jokaisen kylän kautta koukkaa, mutta vaihtoehtona voisi olla liityntäpysäköinnin hyödyntäminen ja hyppääminen junan tai bussin kyytiin matkan varrelta. Tähän tähtää myös nyt hyväksyttävä MAL-sopimus.

Kohtuuhintaiset asunnot, yhdyskuntarakenne —> tärkeää nyt, kun emme tiedä, millaiset taloudelliset ajat ovat edessä

Vihreä valtuustoryhmä kannattaa MAL-sopimuksen hyväksymistä.

Jaa:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *