Kuva, jossa Ville Telkäntaipaleen sillalla

Myös tulevia asukkaita pitää puolustaa (LV-S 30.5.2021)

Julkaistu Lempäälän-Vesilahden Sanomien verkossa 30.5.2021.

Lempäälässä kuntapoliitikot kuuntelevat herkällä korvalla alueiden asukkaita. Se on yleensä hyvä, sillä olemmehan heidän mandaatillaan politiikassa. Välillä tämä näkyy kuitenkin epäröintinä uuden rakentamisen kanssa, kun palaute alueen nykyisiltä asukkailta on huolestunutta.

Tulevat kuntalaiset eivät ole yhteydessä kuntapäättäjiin. Emme tiedä, keitä he ovat. Heitä ei välttämättä tule tai heidän tulonsa viivästyy, jos valtuutetut eivät uskalla päättää.

Taannoin päätimme kahden kerrostalon rakentamisesta kerrostalovaltaiseksi kaavoitetulle alueelle. Olin mukana seitsemässä eri kokouksessa, jossa asiasta keskusteltiin. Muutoksia vaadittiin vielä loppusuoralla, vaikka kaavoitusta haki yksityinen maanomistaja, eikä kyse ollut kunnan kaavoituksesta. Asia tuli jopa uniin.

Olen hieman ihmetellen seurannut keskustelua, jossa korkeaa kerrostaloa veden äärellä on pidetty lapsiperheille turvattomana. Välillä on turhauttanut, kun luottamushenkilöt ovat olleet huolissaan parkkipaikoista – vaikka rakennetaan uutta juna-aseman viereen.

Minun turhautumiseni on pientä. Jahkailu ja epäröinti viivyttävät hankkeita entisestään ja heikentävät kunnan mainetta ennakoitavana kumppanina. Parkkipaikkojen lisääminen taas ohjaa uudet asukkaat joukkoliikenteen sijaan yksityisautoiluun, mikä näkyy päästöjen lisääntymisenä ja joukkoliikenteen kannattamattomuutena.

Monesti vedotaan asukkaiden pelkoon, että pian heidänkin tonttinsa pakkolunastetaan ja tilalle rakennetaan kerrostalo. Näin Lempäälä ei tee. Eikö olisi paras, jos valtuutetut, joilla asiasta oikeaa tietoa on, kertoisivat tämän asukkaille sen sijaan, että jarruttaisivat tarpeellisia hankkeita?

En tiedä, saako tällä teemalla montakaan uutta äänestäjää. Toivon silti tulevalla kaudella valtuutetuilta rohkeutta rakentaa tiiviisti keskustoihin – sillä tavalla saamme uusia yrityksiä ja palveluita keskuksiin, turvaamme kunnan verotulot ja infrakustannuksiltaan järkevän yhdyskuntarakenteen. Potentiaalisesta lempääläläisestä voi tulla naapurikunnan asukas ja veronmaksaja, jos emme ota häntäkin huomioon.

Ville Hämäläinen
kunnanhallituksen jäsen
vihreiden kuntavaaliehdokas

Jaa:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *