Kuva Villestä

Miksi lähdin ehdolle

Viime kuntavaaleissa olin elävä esimerkki siitä, miten jokaisella äänellä on väliä. Jäin nimittäin yhden äänen päähän siitä, että viimeinen varsinaisen valtuutetun paikka olisi arvottu minun ja viimeisen vihreiden valtuutetun välillä. Jäin valtuuston ulkopuolelle ainoana Lempäälän ehdokkaana, joka sai vaaleissa yli sata ääntä. 

Toisaalta olen elävä esimerkki myös siitä, miten varavaltuutettunakin voi vaikuttaa. Kiitos vihreän valtuustoryhmän tuen, olen saanut toimia viimeiset kaksi vuotta kunnanhallituksessa. Se on ollut näköalapaikka siihen, mitä kaikkea kunnassa tehdään. Siellä olen saanut olla päättämässä kunnan taloudesta, linjaamassa tulevaisuuden hankkeista ja puolustamassa palveluiden riittävää rahoitusta. 

Työ ei ole ollut aina helppoa, eikä kivaa. Kunnanhallituksessa on välillä kiistelty kovastikin. Parhaimmillaan keskustelut ovat kuitenkin lisänneet yhteisymmärrystä ja olemme saaneet aikaiseksi kompromisseja.

Ehdolle lähteminen oli minulle verrattain helppo päätös. Viimeiset kaksi kautta kuntapolitiikassa ovat osoittaneet, että tällä työllä on merkitystä. Toisaalta politiikan tekeminen on saanut vaalit tuntumaan vähän vaikeilta: kuntapolitiikka on hidasta, yhteistyötä ja kompromissien hakemista, taisteluiden voittamista ja toisten häviämistä. 

Kuntapolitiikan arjen tuntevana yksittäisten lupausten tekeminen tuntuu hassulta. Yksittäisiä lupauksia tai saavutuksia tärkeämpää on nähdäkseni se, miten poliitikko suhtautuu kuntapolitiikan arkeen: Miten hyvin osaa etsiä kompromisseja, neuvotella ja valita taistelunsa? Onko päätöksentekijänä johdonmukainen mutta myös tilanteiden muuttuessa valmis myöntämään olleensa aiemmin väärässä? Miten kannoissaan kulloiseenkin asiaan muistaa ne, joiden ääni ei valtuustossa ja lautakunnissa kuulu – kaikkein heikoimmassa asemassa olevien, ympäristön ja myös tulevien kuntalaisten edun?

Kuntavaaleissa on kuitenkin mahdollisuus valita kunnan linja seuraaviksi neljäksi vuodeksi. Ei ole yhdentekevää, mitkä puolueet kunnassa päättävät ja politiikkaa johtavat. Puolueiden välillä on eroja.

Lempäälässä on puhuttu koko sen ajan (ja itse asiassa huomattavasti pitempäänkin) Lempäälä-puolueesta, jossa tavoitteena on, että päätöksiä voidaan tehdä yhdessä, niitä turhaan politisoimatta, kunnan etu ja kompromissit edellä. Vaikka kannatan yhteistyötä, on tällaisessa tavoitteessa ongelmana ajatus politiikasta lähtökohtaisesti jonain ei-ideologisena, käytännöllisenä ratkaisujen hakemisena. Tällainen asetelma voisi toimiakin, jos rahaa ja resursseja olisi loputtomasti. Kasvavassa kunnassa on kuitenkin jatkuvasti enemmän tarpeita kuin on mahdollisuuksia niiden toteuttamiseen.

Lupaan näissä vaaleissa esittää oman näkemykseni Lempäälän ideasta. Mielelläni myös kuulen, millainen on sinun ideasi Lempäälästä.

Nykyään ajatus ideologiattomuudesta on vallalla etenkin oikeistolaisessa politiikassa. Muut vaihtoehdot näyttäytyvät ”ideologian sokaisemina” tai jotkin poliittiset ratkaisut ”puhtaan ideologisina”. Omaa vaihtoehtoa oikealla laidalla tarjotaan sen sijaan käytännöllisenä, järkevänä ja ei-ideologisena.

Haluan mieluummin palauttaa ideologiat politiikkaan ja tehdä ne näkyviksi. Eräs viime vuosisadan alkupuolen venäläinen kirjallisuusteoreetikko näki ideologiat mainettaan parempina ja halusi palata ideologia-sanan juurille. Ideologia tarkoittaa sitä, että on jokin idea, jopa totuus. Tuskin kukaan näkee idea-sanassa mitään pahaa (tai punaista aina Ideaparkin ohi ajaessaan). Arkikielessä idea viittaa totuuden sijaan usein johonkin uuteen oivallukseen tai ajatukseen. Politiikka, jos mikä tarvitsee tällaisia oivalluksia. 

Politiikassa ideat ja ideologiat auttavat meitä ratkaisemaan ongelmia, asettamaan tärkeysjärjestyksiä ja ehtoja, mitä ainakin haluamme turvata ja mihin panostaa. Politiikka on ideologioiden kilpailua, jossa omalle idealle haetaan kannatusta. Ideologisuudessa ei ole mitään pahaa. Toisaalta taas ideoilla voi viitata hyvin myös totuuteen: Kuntapoliitikonkin pitää olla näkemyksilleen uskollinen ja olla vakuuttunut siitä, että tekee päätöksensä oikein perustein. Kuntapolitiikassa totuus tarkoittaa myös päätösten perustamista tietoon, asiantuntija- ja tutkimustiedon kunnioittamista ja toisten näkemysten arvostelemista niiden tosiasialliselta pohjalta.

Lupaan näissä vaaleissa esittää oman näkemykseni Lempäälän ideasta. Siihen kuuluvat ainakin laadukkaat peruspalvelut – uskon niiden vaikuttavan enemmän kunnan vetovoimaan kuin esimerkiksi veroprosentin muutosten suuntaan tai toiseen, uusien asuinalueiden rakentamista joukkoliikenteen ja ennen muuta lähijunaliikenteen varrelle ja ilmastonmuutoksen torjuminen niin kestävän liikkumisen, syömisen kuin energiankäytön muodossa. 

Näitä tavoitteita lupaan olla edistämässä kokous toisensa jälkeen ja päätöksenteon kaikissa vaiheissa. Mielelläni myös kuulen, millainen on sinun ideasi Lempäälästä.

Jaa:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *