Tässä tekemäni muutosehdotukset vihreiden poliittiseen ohjelmaan ja pitämäni lyhyet puheenvuorot niiden puolesta.

Ei hätiköidä kirkon tehtävien siirtämisessä julkiselle puolelle

Katso kohta tällä hetkellä puoluehallituksen esityksessä poliittiseksi ohjelmaksi (rivit 722-729)

728 rivin jälkeen ehdotan lisättäväksi:

Tehdään rakentavaa yhteistyötä seurakuntien kanssa ja opitaan hyvistä käytänteistä. Taataan riittävä siirtymäaika, jotta kunnat pystyvät hoitamaan esimerkiksi diakoniatyön tarjoamat palvelut.

Perustelu:

Suhtaudun positiivisesti kirkon ja valtion erottamiseen, mutta näen tämän pitkän aikavälin tehtävänä. Sitä ennen haluan tehdä rakentavaa yhteistyötä kirkon kanssa.

Tällä hetkellä kirkon diakoniatyö, nuorisotyö ja varhaiskasvatuksen palvelut helpottavat hyvässä yhteisymmärryksessä monen kunnan sosiaalityön työtaakkaa.

Kirkko tavoittaa monia niitä, joita kunnalliset palvelut ja byrokratia eivät huomaa. Diakoniatyössä ei kysytä kirkon jäsenkirjaa.

Lempäälässä sote-lautakunnan jäsenenä olen huomannut seurakunnan tekevän yllättävän paljon sellaista työtä, joka muuten olisi kunnan tarjottava. Näitä ihmisiä tuskin voitaisiin nykyresursseilla palvella. Tässä taloustilanteessa vähävaraisten ruokakuntien osuus on kasvussa, joten seuraavan eduskunnan aikana kunnat eivät pysty koppia ottamaan.

Kuten Outi Alanko-Kahiluoto erinomaisessa puheessaan muistutti, vähäosaisista huolehtiminen ei voi olla muiden hyväntahtoisuudesta kiinni. Diakoniatyö on hyväntahtoisuutta puhtaimmillaan – eikä heikko-osaisimpia voi jättää hyväntahtoisuuden varaan. Kuntien on taattava nämä palvelut, mutta se vaatii kunnollisen siirtymäajan.

Jos huomioimme tässä kohdassa kirkkorakennukset, on syytä huomioida myös ihmiset.

Siksi ehdotankin seuraavaa lisäystä: ”Tehdään rakentavaa yhteistyötä seurakuntien kanssa ja opitaan hyvistä käytänteistä. Taataan riittävä siirtymäaika, jotta kunnat pystyvät hoitamaan esimerkiksi diakoniatyön tarjoamat palvelut.”

Tasaveroinen siviilipalvelus ja ei vankeutta mielipiteistä

Kohta tällä hetkellä (rivit 967-983)

976 jälkeen ehdotan lisättäväksi:

2. Lyhennetään siviilipaveluksen palvelusaikaa tuntuvasti ja tehdään siviilipalveluksesta tasaveroinen vaihtoehto asepalvelukselle.

3. Luovutaan ase- ja siviilipalveluksesta kieltäytymisen vankeusrangaistuksesta.

Perustelut:

Vihreiden muutoin hyvÄstä puolueohjelmasta jäi mielestäni kaksi tärkeää kohtaa puuttumaan. Pidän alkuperäistä ehdotusta erittäin kannatettavana, mutta mielestäni asevelvollisuuden epätasa-arvoon tulee puuttua muillakin keinoin, jos valikoivaan asevelvollisuuteen ei tulevalla eduskuntakaudella taivuta.

Tällä hetkellä siviilipalvelusaika on 347 vuorokautta, kun asepalveluksen voi lyhimmillään suorittaa 165 vuorokaudessa. Lisäksi Puolustusvoimien tiedotuksessa ja kutsuntoihin osallistuville jaetuissa materiaaleissa painottuu asepalvelus siviilipalveluksen kustannuksella.

Siviilipalveluksen keston lyhentäminen tekisi siviilipalveluksesta aidon vaihtoehdon. En halua sitoa vihreiden päättäjien käsiä, joten ehdotan vain tuntuvaa lyhennystä.

Oikeusvaltiossa ei vuonna 2014 pidetä mielipidevankeja. Yle Uutiset kertoi tällä viikolla, että yhden totaalikieltäytyjän valvontarangaistukselle kertyy hintaa lähes 26 000 euroa. Valvomme näin suurella summalla vaarattomia ”rikollisia”, jotka ovat suoraan sanottuna syyttömiä.

Pidin vuosi sitten ensimmäisessä puoluekokouksessani poliittisen puheen samasta aiheesta. Lopetetaan vanhanaikainen ja tehoton massa-armeija, eikä hidasteta nuorten miesten opiskelu- ja työelämään pääsemistä.

20140606-184133-67293635.jpg

Jaa:
Tagged With:

1 thought on “Malttia kirkon tehtävien suhteen ja reilumpi asevelvollisuus – muutosehdotukseni poliittiseen ohjelmaan

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *