Kuvituskuva

Kunnanhallitus 2.10.2017

Kunnanhallituksen listalla oli poikkeuksellisen puhuttavia asioita, kun Lekitek Oy:n ja rakentamisen yksikön asia viime kokouksen pöytäämisen jälkeen palasi käsittelyyn. Lisäksi kunnanhallitus otti jo ensimmäiset askeleet kohti talousarvion laadintaa päättämällä veroprosenteista valtuustolle ehdotettavaksi. Taloustilanne lupaa vuoden 2017 tulosta silmällä pitäen hyvää.

Kunnanhallituksen kokouksen asialistaan voit tutustua täällä. Sieltä löydät myös selvitykset ja liitteet asiakohtiin.

Lekitek ja rakentamisen yksikkö

Eniten päänvaivaa aiheutti rakentamisen ja rakennuttamisen järjestäminen kunnan ja Lekitek Oy:n välillä. Siinä missä muut Lekitekin palvelut on pystytty hoitamaan palvelusopimuksella, rakentamisen ja rakennuttamisen sektorilla kulut voivat vaihdella suuresti ja jaksottua – palvelusopimusta ei pystytä tekemään. Ongelmana ovat olleet vähäinen kustannustehokkuus, huono toimintakulttuuri ja tilaaja-tuottaja-mallin hyötyjen heikko ulosmittaaminen. Nyt ongelmaan on tulossa avuksi työohjelma, jolla on tarkoitus lisätä ennakoitavuutta. Konsultin selvityksessä luotaisiin kuntaan tila- ja rakennuttamisyksikkö, jolla olisi oma johtajansa.

En epäile, etteikö hyvin toteutettuna oma yksikkö voisi onnistuakin, mutta tavallaan olisi sääli jättää Lekitekin mahdollisuudet rakentamisen puolella hyödyntämättä. Siksi asetuin muun kunnanhallituksen enemmistön tavoin Kari Virtasen esityksen taakse, jossa rakentaminen säilyy Lekitekin toimintana mutta tilaaja-tuottaja-mallin toimivuuteen, työohjelman toteuttamiseen ja yhteistyöhön panostetaan.

Uskon, että työohjelmalla, jossa asetetaan oma prosentuaalinen osuutensa rutiinitöille ja yllättäville urakoille, sekä paremmalla yhteistyöllä ja esimieskoulutuksella ongelmat voidaan ratkaista. Esityksen toisesta osasta, koulumestareista ei juuri keskusteltu, ja se onkin oma keskustelunaiheensa.

Veroprosenttien päättäminen vuodelle 2018

Kuntaveroprosenttien suhteen päädyttiin pitämään tuloveroprosentti samana, 20,5%. Kiinteistöveroprosenttien alarajoihin on tulossa valtion tasolta korotus, mikä koskettaa myös Lempäälää, jonka veroprosentit ovat alarajoilla olleet. Lempäälän tulovero-% on hieman valtakunnallista keskiarvoa korkeampi ja seutukuntien tukevaa keskiarvoa. Seutukuntien kiinteistöveroprosenteissa on vaihtelua. Lempäälä on ollut alapäässä vertailua. Myös kunnanhallituksen päätös korotuksista tehtiin ehdollisena: jos hallituksen esitys ei jostain syystä toteutuisikaan, korotuksia ei tehdä. Todennäköisesti korotus kuitenkin tulee. Joka tapauksessa Lempäälän verokertymä vaikuttaa jo nyt hyvältä.

Kiinteistöveron tuotto-osuus ei ole kovinkaan merkittävä: 5,5 Me kokonaisverokertymän ollessa 94,3 Me. Kun tuloveroprosentin korotuksiin ei laajempaa intoa ole (jotta muuttoliikennettä Lempäälään tulee ja koska tämän vuoden tulos jää jo hyvin plussalle), ei veronkorotuksiinkaan ole painetta.

Taloustilanne

Taloustilanteen osalta ollaan tällä hetkellä hyvässä tilanteessa: vuosikate on jo nyt 14 Me, kun tavoite koko vuodelle oli 11 Me. Vaikka näin auvoisena tilanne ei säily, tavoiteltuun 11 Me katteeseen päästään todennäköisesti kuitenkin. Pitkäaikaistyöttömyydestä kunnalle kertyvä sakko ja erikoissairaanhoidon kokonaistilaus luovat pientä epävarmuutta. Joka tapauksessa vuoden 2017 tulos on positiivinen, tällä hetkellä se huitelee jopa yli 6 Me:ssa.

Neuvostot ja nuva

Kokouksessa nimettiin nuorisovaltuusto, vammaisneuvosto ja seminaarineuvosto sekä päätettiin niiden toimisäännöistä. Nuorisovaltuuston kauden mitaksi päätettiin yksi vuosi, muille sovittiin kahden vuoden kausista, mikä menee samassa luontevassa syklissä kunnallisten luottamustoimielinten toimikausien kanssa.

Kuokkalan museoraitin ja Hakkarin kartanon alueen selvitys ja Rautatiealueen määräalaostot

Ilman keskustelua edettiin museoraitin ja Hakkarin kartanon kehittämistä valmistelleen työryhmän lisäaikapyynnön suhteen. Tällä hetkellä ideoita on kerätty paljon, mutta kiinteistöjen inventointi ja konkreettiset toimenpide-ehdotukset tarvitsevat aikaa. Museoraitti on matkailun kannalta keskeinen kohde Lempäälässä, joten hötkyily ei ole hyvästä. Oma kysymyksensä on se, miten monet tarpeet ja toiveet rahoitetaan. Nämäkin toivon mukaan jatkovalmistelussa selkiytyvät.

Keskustan kehittäminen ja rakentaminen edistyivät pieneltä osin, kun saatiin päätös ostaa Senaattikiinteistöltä tarvittavaa maa-alaa aseman lähettyviltä. Kauppahinta on 40 400 euroa, mutta hankinta välttämätön, jotta lapio saadaan pian maahan pysäköintilaitoksen rakentamista varten. Vaikka omakohtainen kokemus ei voikaan päätöksenteon perusta olla, tukkoisen parkkipaikan tuijottelu iltapäivällä ennen kunnanhallituksen kokouksen alkua osoitti, että keskustan maa-alaa kannattaa käyttää pysäköintiin tehokkaammin. Samalla juna saattaa hyvinkin muodostua houkuttelevammaksi kulkuvälineeksi myös niille työmatkalaisille, jotka asuvat vähän keskustasta ja asemasta kauempana.

Pitkän kokouksen myötä tarvetta 16.10. kokoukselle ei todennäköisesti ole. Sen sijaan seuraava rutistus on talousarvioseminaari. Osa toimialoista on jo talousarvioprosessin aloittanut, mutta maltti voisi olla valttia, sillä ainakin mittareissa ja tavoitteissa olisi ehkä vielä miettimisen varaa… Myös kunnanhallitus keskusteli siitä, miten tavoitteiden on oltava tulevalla talousarviokaudella myös suorite- ja euromääräisiä, ei pelkästään ympäripyöreitä ja abstrakteja, jotta kasvua voidaan mitata ja ohjata.

Kirjoitan myöhemmin tällä viikolla vielä muutaman sanan valtuuston päätöksistä viime viikon keskiviikolta. Kuljun Ruusan talohankkeen kanssa valtuusto otti varmaankin ihan tarpeellisen aikalisän, mutta muut merkit kunnan kehityksestä ovat ilahduttavia. 

Jaa:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *