Valtuusto 7.3. – Tiia Levonmaa yhdyskuntajohtajaksi
Lempäälän kunnanvaltuusto kokoontui keskiviikkona lyhyeen kokoukseen, jonka pykälät olivat toki varsin merkittäviä.
Kokouksen ensimmäisenä asiana käsiteltiin valtuusto- ja kuntalaisaloitteet. Valtuustoaloitteita ja toimielinten vastauksia niihin lukiessa on ilo huomata, että valtuutetuilla on hyvin näkemystä kunnan suunnasta ja toimielimet ovat hyviin aloitteisiin reippaita tarttumaan. Esimerkiksi Nanna Niemisen (vihr) aloite Unicefin lapsiystävällinen kunta -mallin käyttöönottoa pitivät tarkoituksenmukaisina niin hyvinvointi- kuin sivistyslautakunta ja esittivät sitä kunnanhallitukselle myöhemmin hyväksyttäväksi. Samoin sivistyslautakunnan kummikoulutoimintaan päätettiin ryhtyä (Riina Aspilan (kok) aloite).
Totti Hämäläisen (kok) aloite maksuttomasta ehkäisystä alle 25-vuotiaille sai hyvinvointilautakunnalta perusteellisen vastauksen, jossa myös todettiin, ettei vuodelle 2018 ole varattu määrärahaa tähän. Vastauksessa oli annettu laaja haarukka maksuttoman ehkäisyn kuluista (40 – 70 000 e/v), mutta valitettavan yksipuolinen kuva säästöistä (10 000 e/v). Kuitenkaan vastauksessa ei oltu huomiotu sukupuolitauteja, huolta seksuaaliterveydestä ja itsemääräämisoikeudesta tai sitä menetystä vuosissa ja euroissa, mikä aiheutuu siitä, jos nuori joutuu turvautumaan raskaudenkeskeytykseen. Asiaan on siis syytä myöhemmin tänä vuonna palata.
Jatkossa valtuustoaloitteita seurataan tarkemmin ja ne otetaan tiiviimmin mukaan palvelualueiden prosessiin. Näin valtuustoaloitteet eivät jää nykyisen kaltaiselle, kerran vuodessa valtuustossa ja lautakunnissa käsittelylle, vaan niitä käsitellään tiiviimmin lautakuntien ja kunnanhallituksen välillä. Valtuustostakin esitettiin toiveita, että kun samaa sovelletaan myös kuntalaisaloitteisiin, niin valtuusto- kuin kuntalaisaloitteille olisi palvelu, josta kuntalainen ja valtuutettu näkisivät nopeasti ja helposti, missä kohtaa prosessia aloite etenee.
Toinen merkittävä päätös oli yhdyskuntajohtajan valinta. Hakemuksia virkaan tuli 21, joista 20 täytti kelpoisuusehdot. Valituksi virkavaalin jälkeen tuli tehtävää jo jokusen vuoden menestyksekkäästi hoitanut Tiia Levonmaa. Levonmaa on osoittanut kykynsä niin vaikeassa tilanteessa toimimisessa, suurten muutosten ja hankkeiden johtamisessa kuin kestävän kehityksen teemojen huomioimisessa. Valinta on ehdollinen sikäli, että ennen viran vastaanottamista on toimitettava lääkärintodistus. Työsopimukseen kuuluu kuuden kuukauden koeaika.
Valtuuston lopuksi jätettiin kolme valtuustoaloitetta. Niissä toistui hyvin kasvavan kunnan ja nuorten liikuntapaikkojen tarve. Hanna Virtasen (vihr) aloitteessa ehdotettiin riksapyörän tai -pyörien hankkimista, joka mahdollistaisi kuntalaisille vanhusten ulkoiluttamisen helposti ja turvallisesti, yleiskuntoa parantaen.