Iiris Suomela

12x15_iiris_suomela

Pirkanmaan nuorin vihreä ehdokas Iiris Suomela on tullut vauhdilla mukaan politiikkaan. Jos hän kokemuksessa jääkin muista ehdokkaista jälkeen, on Iiriksen kampanja yksiä energisimpiä mitä olen nähnyt – niin somessa kuin turuilla ja toreilla.

Koulutuspolitiikassa Iiris on varmasti Pirkanmaan ehdokkaiden kärkeä. Esimerkiksi tällä hetkellä hän vaikuttaa Tamyn hallituksessa. Aika moni nuori ehdokas lähinnä korostaa omaa rohkeuttaan tai saavutuksiaan, mutta Iiris tuo ideologiat vahvasti mukaan: hän on feministi ja punavihreä. Sosiaalitieteiden opiskelijana hänellä on sekä substanssia että näkemystä eriarvoisuudesta, tasa-arvosta ja syrjinnän torjumisesta.

Iiris on kriittinen politiikan tulokas, joka ei jää missään tilanteessa sanattomaksi. Tästä hyvänä esimerkkinä vaikkapa Ylen vaaligallerian video, jossa Iiris saa haastattelijankin häkeltymään. Video on muuten valtakunnallisesti katsotuin vihreistä ehdokkaista, eikä suotta.

Jo näissä vaaleissa Iiriksellä on potentiaalia olla varsinainen yllättäjä, mutta viimeistään kuntavaaleissa on luvassa takuulla erinomainen tulos. Jos haluat äänelläsi murtaa setäpolitiikan maan tapaa, kannattaa äänestyskopissa muistaa numero 170.

Iiriksen kotisivut
Tykkää Iiriksestä Facebookissa

 

Juhana Suoniemi

12x15_juhana_suoniemi

Kulttuurin, kaupungin ja rauhan puolustajana Juhana Suoniemi olisi erinomainen kansanedustaja. Juhanassa yhdistyvät hienolla tavalla vihreän politiikan osaaminen ja monien stereotypioiden rikkominen. Vaaliteemat käyvät hyvin yksiin vihreiden arvojen ja vaalitavoitteiden kanssa, mutta samalla Juhanan osaaminen tuo niihin oman lisänsä.

Itseäni on puhutellut Juhanan tausta rauhanturvaajana – viimeisimmän komennuksen Syyriassa hän päätti vasta vajaat kaksi viikkoa ennen vaalipäivää. Rauhanturvaajana Juhana on päässyt näkemään konfliktialueiden ihmisten arkea, keskustellut maailmanrauhan ammattilaisten ja alueilla asuvien kanssa. Paitsi Lähi-idän konfliktien suhteen Juhana on profiloitunut myös pirkanmaalaisena ehdokkaana, jolla on myös näkemystä ja asiantuntemusta Ukrainan kriisistä.

Juhanalla on arvot kohdallaan, mihin on varmasti vaikuttanut se, miten tämä tutustuu mielellään erilaisiin ihmisiin. Juhana on tunnettu kaveri niin olutpubeissa, urheilupiireissä kuin muusikko- ja näyttelijäpiireissä. Juhana tulee hyvin toimeen myös eri puolueiden edustajien kanssa. Diplomaattisuutta tarvitaan myös eduskunnassa. Juhanan päätöksentekoa ohjaa pyrkimys oikeudenmukaisuuteen. Juhana on liberaali kaupunkilainen, joka painottaa yksilön vapautta mutta myös yhteiskunnan vastuuta.

Kirjoitin Juhanan vaalilehteen haastattelun, joka – vaikka itse sanonkin – kuvaa hyvin sitä, millaiselle poliitikolle häntä äänestäessään antaa mandaattinsa. Jos jutussa mainittuihin asioihin samastuu, kannattaa lappuun kirjoittaa numero 171.

Juhanan vaaliteemat
Suoniemi2015 Facebookissa
Juhana Ylen Vaaligalleriassa

 

Jaakko Stenhäll

12x15_jaakko_stenhall

Jaakko Stenhäll on humaani insinööri, jolla on laaja-alaista ymmärrystä ja reippaasti substanssia niin talouspolitiikasta, tietoyhteiskunnasta kuin ilmastokysymyksistä. Tästä hyvänä esimerkkinä on Osmo Soininvaaran suositus, jonka jälkeen onkin vaikea pistää suosituksissa paremmaksi. Jaakko on yhtä aikaa keskusteleva ja tarkan analyyttinen. Jaakon runsas tietämys Suomen viime vuosikymmenten politiikasta asettaa päivänpolitiikan mittasuhteisiin.

Yksi piirre, mitä arvostan poliitikossa, on kirjoitustaito. Jaakko ei pidä kynttiläänsä vakan alla, vaan kirjoittaa ahkerasti hyvällä ja ytimekkäällä tyylillä. Jaakko on aidosti avoimuuden asialla: hän kirjoittaa jokaisesta yhdyskuntalautakunnan esityslistasta ja kokouksesta blogiinsa. Vaalien alla Jaakosta tehtiin editoimaton vaalitenttivideo Ylen Vaaligallerian hengessä, jossa kysyttiin kysymyksiä, joihin tämä ei ollut valmistautunut. Lisäksi hän vastaili yhden alkuillan Twitterissä ja Gastropub Prahassa kysymyksiin. Jaakko olisi erinomainen Oras Tynkkysen työn jatkaja eduskunnassa, mitä tulee avoimuuteen.

Jaakko on ollut yksiä niitä ihmisiä, joita olen ihaillut siitä lähtien, kun itse tulin mukaan politiikkaan. Näissä vaaleissa olen oppinut itsekin, sillä Jaakko on saanut minut katsomaan kaupunkeja aivan uudella tavalla. Olen ymmärtänyt, millainen potentiaali elävällä kaupungilla, rakentamisella ja kaavoituksella on taloudessa ja työllisyydessä mutta myös ihmisten onnellisuudessa.

Jos haluat eduskuntaan avoimuuden edistäjän ja vihreän politiikan asiantuntijan, kannattaa ääni antaa numerolle 172.

Lue Jaakon vaaliteemat blogista
Lue miksi Ode äänestäisi Jaakkoa
Facebook

Bubbling under: Saana Raatikainen, Heli Piirainen, Antti Tomminen

 

Miksi juuri nämä ehdokkaat?

Kirjoitan toisessa blogitekstissä äänestyssuositukseni muutaman muun vaalipiirin osalta. Ehdokassuositukseni on tarkoitettu ennen muuta niille äänestäjille, jotka vaalikoneiden ja blogitekstien avulla pähkäilevät, kenelle äänensä antaa. Aika monelle vihreät on mieluisa vaihtoehto, mutta monista hyvistä ehdokkaista valitseminen onkin jo hankalampaa. Puheenjohtajana olen etuoikeutetussa asemassa, kun olen päässyt seuraamaan ehdokkaiden kampanjaa lähietäisyydeltä. Voin lämpimästi suositella ketä tahansa Pirkanmaan Vihreiden 19 ehdokkaasta. En nosta ketään ylitse muiden, mutta näille ehdokkaille antaisin itse varmimmin ääneni olin puheenjohtaja tai en. Minulta on myös kysytty äänestyssuosituksia ja paras tapa on kirjoittaa ne ylös, jolloin ne voivat auttaa niitäkin, jotka eivät ole kysyneet.

 

Miksi äänestää vihreitä?

Äänestää kannattaa aina. Keskimäärin vanhemmat äänestävät reippaasti nuoria aktiivisemmin, mikä näkyy myös eduskunnan keski-iässä ja siinä, keiden asiaa Arkadianmäellä hanakimmin edustetaan.

Vihreät on ilmastonmuutoksen ja ympäristökysymysten suhteen pätevin puolue: äänelläsi turvataan kalakannat, suojellaan arvokkaat suot ja torjutaan ilmastonmuutosta päästökaupan ja ilmastolain avulla. Talouspolitiikassa vihreät tarjoaa vaihtoehdon leikkauslistoille mutta samalla konkreettisia ehdotuksia ongelmien vähättelyn sijaan. Me ajamme perustuloa: ääni vihreälle on ääni perustuloa ajavalle kansanedustajalle. Vihreissä on koulutuspolitiikan asiantuntijoita. Äänelläsi turvataan maksuton ja laadukas koulutus kaikilla asteilla ja sanotaan ei uusille säästöille koulutuksesta. Vihreät on kaikkein heikoimpien puolella. Siksi me haluamme torjua köyhyyttä, turvata terveydenhuollon jopa paperittomalle maahanmuuttajalle sekä saada oikeudenmukaisen translain ja puuttua syrjintään.

Vihreät haluaa uudistaa yhteiskuntaa. Vihreät ei ole etujärjestöpuolue: emme ole kiitollisuudenvelassa ay-kentälle emmekä elinkeinoelämälle. Ennakkoäänestyksen alkuun mennessä kaikki vihreät ehdokkaat olivat jättäneet vaalirahoituksen ennakkoilmoituksen. Vasemmistoliitto tuli toisena 90 prosentilla, viimeisinä olivat kokoomus vain 12% ja RKP 5%.

Pirkanmaalla ollaan hyvin lähellä toista vihreiden kansanedustajan paikkaa. Äänelläsi tehdään siitä totta.

Kaikki Pirkanmaan Vihreät ehdokkaat
Vihreät ehdokkaat Ylen Vaaligalleriassa
Vihreiden valtakunnallinen vaaliohjelma

 

 

 

Jaa:
Tagged With:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *