20140516-225010.jpg

Oras Tynkkynen, 169, vihr.

Kun istuva meppi Satu Hassi jättää paikkansa, Euroopan parlamentti tarvitsee jatkajaa työlle ilmastonmuutoksen pysäyttämiseksi. Oras Tynkkynen on asiantunteva, kriittinen ja älykäs poliitikko, jolla on kokemusta ja tietoa ilmastoasioista.

Oras on laaja-alaisesti pätevöitynyt vihreä poliitikko, mistä hyvänä esimerkkinä käy hänen uusin teoksensa Pieni maailmanpelastusopas, jossa Oras esittelee 10 ongelmaa, 10 ratkaisua ja 10 käytännön tekoa. Oraksella on toimittajataustan ansiosta kyky suhteellistaa ja kriittisyyttä ottaa asioista selvää. Tätä tarvitaan mepin työssä, kun lobbarien tarjoamaa informaatiota on analysoitava kriittisesti.

Kymmenen vuoden kokemus eduskuntatyöstä tarjoaa varmasti hyvän pohjan. Orasta on syystä kiitetty hyvästä keskustelutaidosta, diplomaattisuudesta ja rohkeudesta. Lisäksi Oras on todennäköisin läpimenijä Pirkanmaan ehdokkaista.

Uskon, että Oraksesta tulee Suomen kovin meppi – mutta vain jos häntä äänestetään. Ilmastoritarin voit nostaa Euroopan parlamenttiin kirjoittamalla äänestyslappuun 169.

Touko Aalto, 152, vihr.

Touko Aalto on asiantunteva ja ahkera politiikan monitoimija, jolla riittää aina aikaa ihmisten kohtaamiselle. Touko on vihreiden varapuheenjohtajana ja kansanedustajan avustajana vihreän politiikan asiantuntija. Hänellä on näkemystä ja taitoa tuoda mielipiteensä esille sekä harvinainen taito kertoa monimutkaisista asioista ymmärrettävästi. Touko tietää faktat, osaa vastata kritiikkiin asiallisesti mutta terävästi ja antaa rakentavaa palautetta myös muiden puolueiden suuntaan.

”Hyvällä tai huonolla idealla ei ole puoluekirjaa” on yksi Toukon suosikkifraaseista. Tämä näkyy hyvin siinä, miten Touko tekee yhteistyötä ja rakentaa siltoja muiden puolueiden ja erilaisten ihmisten välille. Ei ole sellaista paikkaa, mihin Touko ei uskaltaisi mennä kampanjoimaan. Tämä ehdokas haluaa kohdata ihmisiä, eikä kaihda keskustelua.

Touko on viimeisen päälle joukkuepelaaja, mistä kertoo muun muassa se, että hän on julkaissut blogissaan esittelyt muista vihreistä ehdokkaista ja tehnyt vaalikentillä yhteistyötä omien ja muiden puolueiden kandidaattien kanssa.

Näissä vaaleissa Touko on laatinut Kohtuuden Eurooppa -vaaliohjelman, jossa yhdistyvät uusi työllisyys ja ilmastonsuojelu. Se on myös hyvä osoitus Toukon asiantuntevuudesta ja hyvästä visiosta. Kohtuutta tarvitaan Eurooppaan. Touko on sanansa mittainen mies ja erinomainen ehdokas.

Tapasin Toukon ensi kertaa viime kuntavaalien alla ViNOn järjestämässä koulutuksessa. Olin alusta alkaen vaikuttunut siitä, miten hän ottaa muut huomioon, puhuu paljon ja on jo omalla esimerkillään innostava. Jos haluat antaa äänesi lempeälle jätille, kohtuuden Euroopalle ja vihreän politiikan asiantuntijalle, kirjoita lappuun 152.

Maria Ohisalo, 166, vihr.

Jos luulit, etteivät poliitikot ole helposti lähestyttäviä, kiinni arjessa ja kiinnostuneita pienen ihmisen asioista, et ole tavannut Maria Ohisaloa. Marialla on työn ja opiskelun kautta taustaa leipäjonojen tutkimisesta. Marialla on eurovaaliehdokkaista mitä varmimmin parhaiten tietoa ja näkemystä sosiaalisesta oikeudenmukaisuudesta. Maria haluaa olla tekemässä Eurooppaa, jossa kaikki pelaa – siis toimivaa mutta myös ihmisiä osallistavaa Eurooppaa.

ViNOn puheenjohtajana Maria on yhdessä toisen pj:n Aaro Häkkisen kanssa ottanut aktiivisesti kantaa. Kannanotot ovat olleet miellyttävää luettavaa, sillä niiden kritiikki on kohdistunut joka kerralla oikeisiin ja tärkeisiin asioihin sekä ollut asiallista mutta jämerää.

Jos haluat antaa äänesi sosiaaliselle oikeudenmukaisuudelle, anna äänesi ehdokkaalle 166.

Heidi Hautala, 159, vihr.

Heidi Hautala on ollut vihreiden kantava voima alusta asti. Heidin kokemusta politiikassa ei voi liikaa korostaa. Hän on ainoana suomalaisena toiminut parlamenttiryhmänsä puheenjohtajana. Parlamenttiin palatessaan 2009 Heidi aloitti ihmisoikeusvaliokunnan puheenjohtajana.

Toimiessaan kehitysministerinä Heidi sai tielleen liikaakin vastoinkäymisiä. Haluaisin, että Heidi Hautala muistettaisiin jatkossakin nimenomaan paljon saavuttaneena ja aikaansaaneena poliitikkona. Jos haluat saada Heidin jälleen muuttamaan Eurooppaa ja maailmaa, äänestä numeroa 159.

Ozan Yanar, 171, vihr.

Vihreitä on joskus syytetty liian konsensushakuisiksi. Ozan Yanar on tähän linjaan ilahduttava poikkeus. Hän nimittäin on ärhäkkä ja sanavalmis – mutta nimenomaan oikeiden asioiden puolesta. Aika harvoin tapaa ehdokasta, joka tuntee faktat mutta uskaltaa heittää tunteita ja omaa persoonaansa peliin. Ozan viihtyy paneeleissa kuin kotonaan, mutta muiden puolueiden edustajilla ei välttämättä ole yhtä kivaa, jos Ozan saa heidät kiinni epämääräisyyksistä.

Ozan innostaa ihmisiä omalla esimerkillään ja innostuksellaan, samaan aikaan kriittinen ja todella positiivinen. Ozan jää ihmisten mieleen paitsi esiintymisellään myös asiantuntemuksellaan. Tämä ehdokas ei jätä ketään kylmäksi.

Jos haluat antaa äänesi erottuvalle ehdokkaalle ja nousevalle poliitikolle, valitse numero 171.

Bubbling under: Tarja Cronberg, Johanna Sumuvuori, Anne Bland, Antero Vartia

Yle Areenan neljän minuutin haastattelu, vaalikoneet tai nimi äänestyskopissa eivät anna kattavaa kuvaa kenestäkään ehdokkaasta. Tässä en pyrkinyt toistamaan vaaliteemoja tai kertomaan yksittäisiä näkökantoja joihinkin poliittisiin kysymyksiin, vaan kertomaan, miksi minä voisin näille hienoille tyypeille antaa ääneni ja miten he erottuvat edukseen muista ehdokkaista.

Jos et halua äänestää vihreitä, tässä muutama pikainen suositus muiden puolueiden edustajista.

Jouni Ovaska, kesk.: nuori lupaava keskustalainen, jonka lähiruokateema on erittäin tärkeä

Antti Kaikkonen, kesk.: älykäs, keskusteleva ja kokenut poliitikko, jolla on kykyä oppia virheistään

Liisa Jaakonsaari, sd.: on Euroopan parlamentissa tehnyt ilmastomyönteistä ja tasa-arvoa edistävää politiikkaa

On kuitenkin muistettava, että keskustan ehdokasta äänestäessä ei tiedä, jyvittyykö oma ääni lopulta Rehnille vai Väyryselle. Keskustan ehdokkaat ovat yleensä siirtyneet Alde-ryhmään, joka on varsin eri linjoilla kuin kotoinen kepu. Esimerkiksi kokoomuksen ehdokkaalle äänensä antaessa voi se tukeakin valtakunnan konservatiiveja Korholaa tai Sarvamaata. Ääniharavaksi ennustetun Stubbin meppipesti saattaa jäädä lyhyeksi, jos kokoomuksen puoluekokousväki haluaa hänestä puheenjohtajan. Kaikilla puolueilla ja ehdokkailla ei ole edes vielä tiedossa tai olemassa ryhmää. Vihreät on Euroopan parlamentin ryhmistä yhtenäisin.

Äänestää voi ennakkoon kotimaassa 20.5. ja ulkomailla 17.5. asti. Tärkeintä on käydä äänestämässä. Ehdokkaisiin kannattaa tutustua tekemällä vaalikoneita ja katsomalla Ylen meppigallerian videoita: sieltä näet kaikki ehdokkaat neljän minuutin haastatteluissa, joihin ehdokkaat eivät ole etukäteen valmistautuneet.

Vihreiden ehdokkaat

Päivitetty: korjattu kirjoitusvirhe ja lisätty Johanna Sumuvuori listalle, kun oli päässyt unohtumaan

Jaa:
Tagged With:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *