Julkaistu Aamulehdessä Lukijalta-palstalla 12.8. Alla alkuperäinen teksti.

Tampereen kaupunki poistatti Tapahtumien yön jälkeen delfinaariota kritisoineen maalauksen. Kun tapauksesta nousi kohu, annettiin maalaus pystyttää uudelleen esille.

Ilmeisesti taide kelpaa kaupungille, kunhan se ei ole kantaaottavaa. Jos taide onkin kantaaottavaa, ei sen pitäisi käsitellä ajankohtaista aihetta. Kiinteistötoimelle vinkiksi, että taidemuseonne ovat täynnä kantaaottavia teoksia.

Kuntalaisaloitteen tiedotteessa kerrotaan, että kaupungin edustaja oli ehdottanut, että ”osa teoksesta maalattaisiin tunnistamattomaksi.” Tämä on suoranaista puuttumista taiteilijan ilmaisunvapauteen ja taiteen autonomisuuteen.

Selityksen makua oli Kari Kankaalan kommentissa (Yle Uutiset 11.8.), etteivät he ymmärtäneet maalauksen poistamisen tuntuvan keskustelun tukahduttamiselta. Kyse ei ole pelkästä kokemuksesta, vaan tyylipuhtaasta sensuurista.

Keskustelu on Kankaalan mukaan tervetullutta. Ilmeisesti katutaiteeseen ei olla Tampereella totuttu. Se on vetoava ja raikas väylä julkiselle keskustelulle. Tapahtumien yö on hyvä osoitus siitä, miten taide kuuluu kaduille. On ongelmallista, jos oikea käsi tukee taidetta ja vasen sensuroi sitä.

Puhuin Tapahtumien yössä Tampereen vihreiden järjestämässä Feministi puhuu kellon ympäri –tapahtumassa siitä, miten taiteen tekeminen ja taiteesta nauttiminen ovat ihmisoikeuksia. Maalauksen poistaminen on verrattavissa siihen, että kaupungin työntekijä olisi vienyt mikrofonin kädestäni.

Sosiaalisessa mediassa tapaus herätti huomiota. Jopa ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd) ihmetteli teoksen poistamista Facebookissa. Kuten sensuuri yleensä, tämäkin tapaus vain nostatti maalauksen näkyvyyttä. Se ei kuitenkaan tee alkuperäisestä tempusta vähemmän tuomittavaa.

Perustuslaissa kielletään yksiselitteisesti ennakkosensuuri ilman vahvoja perusteita. Teoksen kantaaottavuus ei ole riittävä syy. Kiinteistötoimi näyttää luistavan tapauksesta ilman anteeksipyyntöä. Mielipiteen rajoittaminen ei kuulu kiinteistötoimen tehtäviin. Vastaavia ylilyöntejä ei tarvita. Tampereen kaupungilta toivoisi vahvoja kannanottoja taiteen puolesta, eikä leikittelyä sen kieltämisellä.

Ville Hämäläinen
Pirkanmaan vihreiden hallituksen jäsen

 

Jaa:
Tagged With:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *