Kuvituskuva vaalilehden kannesta

Pääkirjoitus vaalilehdessä: Kohti kestävää edelläkävijyyttä

Kirjoitin Lempäälän Vihreiden vaalilehteen pääkirjoituksen, jossa kuvaan, mitä haasteita tulevalla valtuustolla on edessä ja miten me vihreät ehdokkaat niihin reagoimme. Lehteä jaetaan koteihin Lempäälässä toukokuun lopussa.

Kuntavaaleissa kesäkuussa 2021 valitaan uusi valtuusto seuraavaksi nelivuotiskaudeksi. Varmasti moni ehdolle asettunut on laskenut vuosia eteenpäin ja miettinyt, millaista on sitoutua neljäksi vuodeksi kuntapolitiikkaan, jos Lempäälän asukkailta mandaatin saa.

Kuntapolitiikassa neljä vuotta on yhtä aikaa lyhyt ja pitkä aika. Moni tavoite ehtii vasta nytkähtää eteenpäin. Valtuusto suunnittelee taloutta ja pohtii investointeja, jotka nousevat harjakorkeuteen vasta vuosia myöhemmin. Esimerkiksi Lempäälän keskustan kehittämisestä on puhuttu vuosikausia. Uudesta maamerkistä, Lempäälä-talosta, päätti nykyistä edellinen valtuusto vuonna 2016 – ja nyt tämän valtuuston lopetellessa Lempäälä-talo on vihdoin saatu käyttöön.

Valtuuston päätökset vaikuttavat huomattavasti valtuustokausia pitempään. Viime valtuusto hyväksyi ensitöikseen uuden kuntastrategian. Se ohjaa myös uutta valtuustoa, sillä strategia kestää vuoteen 2025 asti. Yksi strategian pääteemoista on edelläkävijyys.

Ei riitä, että edelläkävijyyttä vain toistellaan. Se vaatii jatkuvia tekoja ja valintoja. Meille Lempäälän vihreille ehdokkaille edelläkävijyys tarkoittaa ennen muuta kunnianhimoista ja vaikuttavaa ilmasto- ja ympäristöpolitiikkaa.

Lempäälän kunta on HINKU-kuntana (Hiili neutraali kunta) sitoutunut siihen, että se vähentää päästöjä 80 prosentilla vuoden 2007 tasosta vuoteen 2030 mennessä. Vajaa kymmenen vuotta on tavoitteen kokoon nähden lyhyt aika. Tavoitteen suuruus ei silti ole syy luovuttaa. Päästövähennystä merkittävämpi tavoite on nimittäin ilmastonmuutoksen hillintä ja planeetan pitäminen elinkelpoisena niin ihmisille kuin monille muille, vielä haavoittuvaisemmille eläinlajeille. 

Lempäälässä puolueet ovat laajasti sitoutuneet päästövähennyksiin. On kuitenkin eri asia kannattaa tavoitteita kuin tehdä poliittisia päätöksiä, joilla esimerkiksi edistetään mieluummin joukkoliikennettä ja pyöräilyä kuin yksityisautolla kulkemista. Sama pätee kestävään asumiseen ja esimerkiksi kasvisruoan määrään ja laatuun.

Edelläkävijyys voi viedä liialti ajatukset siihen, että käynnissä olisi jokin kilpailu, mikä kunta saapuu ensimmäisenä maaliin. Muualtakin kannattaa ottaa oppia. Tärkeintä ei lopulta edes ole edelläkävijyys, vaan se, millaista Lempäälää olemme tekemässä. Kun joku harkitsee Lempäälää asuinpaikakseen, hänelle luultavasti edelläkävijyyttä, kuntastrategiaa tai kuntavertailuja enemmän merkitsevät esimerkiksi koulujen riittävät resurssit, sote-palveluiden taso ja hyvät kulkuyhteydet junilla ja busseilla. Arkisissa asioissa yhdistyvät kuntapolitiikka, päästötavoitteet ja edelläkävijyys.

Kuten tämän lehden kirjoituksista huomaa, Lempäälän Vihreillä on valtuustoon ehdolla (ja meitä ehdokkaita kirittämässä) koko joukko eri alojen osaajia. Tarjoamme osaamisen lisäksi päätöksentekoon myös sitoutumisemme ympäristön ja laadukkaiden palveluiden puolustamiseksi ja kestävän kasvun tavoitteluun.

Ville Hämäläinen
FM, päätoimittaja, väitöskirjatutkija

Jaa:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *