Minut valittiin puheenjohtajaksi Pirkanmaan Vihreiden syyskokouksessa 26. syyskuuta tulevalle kaudelle 2015. Toinen erinomainen puheenjohtajaehdokas Petri Siuro jatkaa varapuheenjohtajana. Äänestys päättyi edukseni 22-6 ja 1 tyhjä.

Kausi alkaa 1.1.2015 ja kestää vuoden. Syksy kuluu tehtävään perehtyessä ja PirVin hallituksen jäsenenä vaikuttaessa. Ensi vuoden tärkein tavoite on jo keväällä, kun eduskuntavaalit käydään huhtikuun lopussa.

Ennen valintaani lupasin kiertää PirVin jäsenyhdistykset ja olla säännöllisesti tavattavissa toimistolla. Haluan omalla kaudellani tehdä PirVistä tavoittavamman ja avoimemman, antaa hallitukselle enemmän vastuuta ja tehdä PirVistä osaajien pankin.

Hallituksen jäsenten kaudet ovat kaksivuotisia. Uusiksi jäseniksi kaudelle 2015-2016 valittiin Tapani Lehtonen (Tampere, vara Sonja Myllymäki / Tampere), Eve Tervahartiala (Virnu, vara Stiina Lahikainen / Kangasala), Ilkka Koskinen (Sastamala, vara Hannu Harju / Nokia) ja Hilkka Toivonen-Alastalo (Akaa, vara Pirjo Ruopio / Ylöjärvi).

Vanhoista hallituslaisista jatkavat vuonna 2015 Topi-Jussi Majanlahti (Nokia, vara Leena Hulkkonen / Pirkkala), Sonja Harmaala (Tampere, vara Katri Pihlaja / Tampere) ja Marja Tähtinen (Tasvina, vara Harri Haraholma / Hämeenkyrö).

Minun tilallani yksivuotiskauden on Hannele Piitulainen ja varana jatkaa Mervi Niemi-Pietilä Ylöjärveltä.

Alla puheenvuoroni, jonka pidin yleiskokouksessa.

Arvoisat yhdistysten edustajat ja mahdolliset muut paikalle saapuneet aktiivit,

Kun muut pikku pojat halusivat isona olla poliiseja ja palomiehiä, minä haaveilin pääseväni puolueen piirijärjestön puheenjohtajaksi. Ei sentään, ihan lapsuudenhaaveesta tässä ei ole kyse. Mutta viimeinen vuosi Pirkanmaan Vihreiden hallituksessa on herättänyt minussa intohimon kehittää PirViä. Hallituksessa olen huomannut, mitkä asiat ovat hyvin ja missä meillä on kehitettävää.

Olisin puheenjohtajana sillanrakentaja. Olen Lempäälän vihreiden ja Tampereen vihreiden nuorten Virnun jäsen sekä molemmissa myös hallituksen jäsenenä. Tunnen laajasti pirkanmaalaisia yhdistysaktiiveja, minulla on elävät kontaktit useisiin yhdistyksiin.

Nuoresta iästä huolimatta minulla on kokemusta ihmisten innostamisesta. Olen tämän vuoden toiminut Tampereen yliopiston kirjallisuudenopiskelijoiden ainejärjestö Teema ry:n puheenjohtajana. Olemme minun johdollani ja yhdessä kehittäneet Teemasta jäseniä aktivoivan ja toimivamman yhdistyksen.

Kanssani työskennelleet ihmiset voivat vakuuttaa, että kun johonkin ryhdyn, annan sille kaikkeni ja teen töitä minulle tärkeiden asioiden eteen. Varmasti moni yhdistysaktiivi tietää, että puheenjohtajan pesti on koiranvirka: vastuu lisääntyy, valta ei. Minussa on kuitenkin vähän visionäärin vikaa. Kun näen haasteen, alan miettiä myös ratkaisuja.

Tärkein tehtävämme tulevana vuotena on pohtia PirVin roolia kattojärjestönä. Tätä työtä haluan olla johtamassa.

Ensimmäiseksi haluan lisätä hallituksen näkyvyyttä ja vastuuta.

Puheenjohtajana haluan tehdä töitä varapuheenjohtajan ja toiminnanjohtajan kanssa tiiminä. Kolmen hengen voimin voimme ottaa valmistelussa paremmin huomioon PirVin kehittämistyön, jota on ansiokkaasti tehty.

Jo tehty kehittämistyö täytyy saada sanoista teoiksi ja ideoista käytänteiksi.

Viestintä jäsenille ja yhdistyksiin ei saa jäädä vain toiminnanjohtajan vastuulle. Puheenjohtajan ja hallituslaisten tehtävänä on viestiä jäsenistölle tavoitteista ja niiden etenemisestä innostavasti.

Hallituksen jäsenet tarvitsevat selkeät ja motivoivat vastuualueet. Näin voidaan jakaa sekä työtaakkaa että vastuuta. Näin myös yhdistykset voivat olla yhteydessä hallituksen jäseniin eri asioissa.

Tulevaan hallitukseen hakeneita tai sen jäseniä varoitan etukäteen, että jos valitsette minut puheenjohtajaksi, laitan teidät hommiin. Uskon silti vakaasti, että tämä myös sitouttaa hallitusta kantamaan vastuuta.

Parhaiten innostetaan omalla esimerkillä. Jos minut valitaan, lupaan kiertää kaikki yhdistykset ja olla toimistolla tavattavissa säännöllisesti.

Toisena tavoitteenani on tehdä PirVistä avoimempi ja tavoittavampi.

Haluan PirVistä avoimuuden edelläkävijän. Meillä kaikilla on kiireitä, emmekä aina ehdi lukea sähköposteja tai pääse kokouksiin. Siksi voisimme ottaa hyötykäyttöön uuden teknologian. Esimerkiksi hallituksen kokousten pöytäkirjat ja yhdistyksille tarpeelliset dokumentit voisi jakaa nopeasti ja helposti Googlen pilvipalvelulla, joka olisi kaikkien yhdistysten käytössä.

Uudet tuulet puhaltavat PirVin viestintään – tai tarkemmin sanoen ainakin yksi. Mielestäni Pirkanmaan Tuulesta, vihreää näkökulmaa korostavasta uudesta verkkolehdestä, on tehtävä vahva ja näkyvä viestintäkanava. Sen avulla voimme levittää sanomaa näyttävästi, tasokkaasti ja laajasti. Näkyvyyttä tarvitsemme tulevissa eduskuntavaaleissa.

Pirkanmaan Vihreiden vahvuus on sen jäsenistössä. Meillä ei ole paljoa rahaa, mutta meillä on toisemme. Kolmantena tavoitteenani onkin tehdä PirVistä osaajien pankki.

Jokaisella yhdistystoimintaan tulevalla on taitoja ja vahvuuksia, joita ei muilla ole. Haluan rohkaista vihreitä toimijoita kertomaan taidoistaan ja myös hyödyntämään niitä vaalityössä. Kun PirVistä tehdään osaajien pankki, osaajat voivat antaa taitonsa käyttöön muihinkin yhdistyksiin.

Resurssit eivät jakaudu tasaisesti. Haluan, että aktiivit järjestävät toimintaa yhdessä, auttavat toisia ja käyvät tapahtumissa yli kuntarajojen. Jokainen onnistunut tapahtuma edistää yhteistä tavoitettamme.

Jokaisella meistä on tarina, miten olemme tulleet vihreään toimintaan mukaan. Jokaisella meillä on jokin motivaattori, joka saa meidät antamaan aikaamme ja energiaamme vapaaehtoisesti. Nämä tarinat ja syyt täytyy tuoda esiin. Lyhyt teksti ja kuva on nopea tehdä ja helppo jakaa sosiaalisessa mediassa. Samalla uusi aktiivi voi sen lukemalla rohkaistua itse lähtemään mukaan.

Okei, en ehkä haaveillut lapsena PirVin puheenjohtajuudesta. Sen sijaan olen aina pitänyt haasteista. Seuraava haaste, jonka haluan ottaa on PirVin kehittäminen edellä kuvailemani kaltaiseksi.

Voin rehellisesti sanoa, että en hakisi puheenjohtajaksi, jos haluaisin vain pitää PirVin nykyisellään. Minulla on visio toiminnan kehittämiseksi. Tuo visio on kuitenkin vain pohja, josta haluan aloittaa yhdessä uuden hallituksen ja kaikkien yhdistysaktiivien kanssa.

Pirkanmaan Vihreiden tulevan vuoden tärkein tavoite on jo keväällä. Meidän pyrkimyksenämme on saada kaksi vihreää kansanedustajaa Pirkanmaalta. Tavoite vaatii työtä.

Ennen kaikkea tuo tavoite vaatii toimivia rakenteita ja käytänteitä. Mielestäni yhdistystoiminnassa on kyse mahdollistamisesta.

Se on aktiivista puitteiden luomista. Puheenjohtaja, hallitus, toiminnanjohtaja tekevät työtä sen eteen, että ehdokkaat ja tukiryhmät voivat keskittyä täysillä kampanjointiin.

En ole mistään niin iloinen kuin siitä, että näen ihmisten onnistuvan ja saavuttavan tavoitteita ja unelmiaan. Olen valmis tekemään töitä sen eteen, että tulevissa vaaleissa vihreät ehdokkaamme saavat onnistumisen kokemuksia. Työtä voin tehdä hallituksessakin, mutta uskon, että puheenjohtajana voisin toimia parhaiten mahdollistajana.

Me kaikki olemme päättäneet käyttää perjantai-iltamme PirVin toiminnan kehittämiseen, tulemalla kokoukseen, jossa valitaan uusi hallitus ja nimetään eduskuntavaaliehdokkaita. Niin, ja te olette myös käyttäneet jokusen minuutin kuunnellaksenne, miten minä kehittäisin toimintaa.

Yhdistystoiminta on jotain, jolle olemme valmiita antamaan aikaamme ja tekemään työtä sen eteen. Uskon, että yhdistystoiminta, etenkin kampanjointi, on myös hauskaa. Minun parhaat muistoni kampanjoinnista ovat varmastikin viime eurovaaleista. Keskustorin vaalimökillä tehtiin vaalityötä, toisinaan tuijoteltiin tyhjää keskustoria, toisena hetkenä yritettiin vastata kymmenien ihmisten kysymyksiin, nautittiin yhdessäolosta hienojen ihmisten kanssa.

Politiikassa ei ole kyse vain vaaleista parin vuoden välein. Vihreän yhdistysten arki on jatkuvaa vaikuttamista ihmisten mielipiteisiin, herättelyä ajattelemaan tulevia sukupolvia ja sitä, millaisen maailman jätämme heille. Se on jatkuvaa kampanjointia, vaalityötä.

Minä haluan tehdä Pirkanmaan Vihreistä jokapäiväisen, elävän vaalimökin – pidetään puitteet kunnossa, vaikutetaan ihmisiin ja pidetään samalla hauskaa. Yksin en siihen pysty, mutta haluan tehdä sen yhdessä teidän kanssanne.

Pyydän syyskokouksen edustajien tukea puheenjohtajuudelleni.

 DSCF0809 kopio

 

 

Jaa:
Tagged With:

1 thought on “Kiitos tuesta – aloitan PirVin puheenjohtajana 2015

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *