Keskiviikko alkoi synkästi, kun lakivaliokunta äänesti tasa-arvoista avioliittolakia puoltavaa mietintöä vastaan äänin 10-6. Äänestystulos oli pettymys, mutta myös valiokunnan jäsenten käytös jätti parantamisen varaa. Venkoilu on demokratian halventamista. Kansaa konservatiivisemmat edustajat eivät piitanneet äänestäjien tahdosta.

tahdon2013 lav tahdon2013 kansa

Taloustutkimuksella teetetyn kyselyn mukaan kansasta 65 prosenttia kannattaa tasa-arvoista avioliittolakia. Sitä vastustaa vain reilu neljännes, 27 prosenttia. Ilmeisesti jotkut kansanedustajat ovat unohtaneet, kenen mandaatilla ovat. He ajavat omaansa, eivät kansan tai äänestäjien tahtoa.

Myönteistä mietintöä kannatti kuusi: Oras Tynkkynen (vihr), Stefan Wallin (rkp), Anna-Kaisa Pekonen (vas), Kristiina Salonen (sd), Johanna Niemelä (sd) ja Jaana Pelkonen (kok).

Kun kokoomuksen äänestäjistä vain neljännes vastustaa aloitetta, kannatti sitä lakivaliokunnassa vain yksi neljästä, Pelkonen. Aloitteen kannattajia on kokoomuksen äänestäjistä 69 prosenttia. Kuten Touko Aalto osuvasti kirjoitti, kokoomus ajaa kaksilla rattailla. Puoluekokouksessa 2010 kokoomus päätti edistää tasa-arvoista avioliittolakia. Silti lakivaliokunnassa istuu sen vastustajia, puheenjohtaja mukaan lukien.

LaV:n puheenjohtaja Anne Holmlund (kok) on huolestuneempi vaikuttavuusarvioinneista kuin ihmisarvosta. Hänen mukaansa kansalaisaloitetta ei voida hyväksyä siksi, että siinä ei ole tehty hallituksen esityksille tyypillisiä vaikuttavuusarviointeja.

Juuso Koponen huomautti Facebook-päivityksessään aiheellisesti, ettei vaikuttavuusarviointeja, joita tekee tyypillisesti viisi eri ministeriötä, THL ja muut viranomaiset, voi vaatia kaikilta kansalaisaloitteilta. Lakivaliokunta tekee aloitteesta vain mietinnön, jonka jälkeen työ jatkuu joka tapauksessa – oli kanta myönteinen tai kielteinen.

Holmlund on lakivaliokunnan puheenjohtajaksi epäpätevä, jos hän ei erota kansalaisaloitetta hallituksen esityksestä. Mikäli Holmlund ei venkoile myös muiden aloitteiden kohdalla, yrittää hän vain piilottaa omat vanhoilliset näkemyksensä äänestäjiltä. Saman selityksen taakse on piiloutunut muutama muukin kokoomusedustaja. Kyse on silkasta huijaamisesta.

Minä olen politiikassa mukana muuttaakseni maailmaa. Jos haluaisin säilyttää vallitsevan tilan, istuisin sohvalla ja kaivelisin hampaitani.

Kokoomuksen tuore puheenjohtaja Alexander Stubb on profiloitunut tasa-arvoisen avioliittolain kannattajaksi. Hän allekirjoitti ensimmäisenä kansanedustajien samansisältöisen aloitteen ja toimi Helsinki Priden suojelijana 2010.

Tähän mennessä kokoomuksen puheet ovat olleet tasa-arvon puolesta mutta teot sitä vastaan. Poliittinen ohjelma on vain sanoja paperilla, jos kansanedustajat eivät sitä toteuta. Silloin sivuutetaan puolueen ylimmän päättävän elimen ja jäsenistön tahto. Stubbin toivoisi nyt puheenjohtajana näyttävän, tekeekö puolue sen mitä lupaa. Tämän uskoisi kiinnostavan myös äänestäjiä ensi keväänä.

Paikalla aamun äänestyksessä oli vain kaksi demaria. Suna Kymäläinen (sd) oli kuumeessa ja Mikael Jungner (sd) muutaman minuutin tai puoli tuntia myöhässä, koska maksoi taksia eduskunnan portilla. Varalla oli aloitetta vastaan äänestänyt keskustalainen.

Jungner totesi tehneensä suorastaan oman maalin ja ansainneensa moitteet. Holmlund taas sanoi tekevänsä vain työtään, kun äänestäjät ihmettelivät piiloutumista byrokratian taakse.

Osa poliitikoista ei luota siihen, että kansa tietäisi. Voidaan vain miettiä, olisiko Arja Juvonen (ps) saapunut paikalle ilman Timo Soinin julistamaa ryhmäkuria. Juvosen sijaan valiokunnassa istui Mika Niikko (ps), joka taannoin yöpyi Eduskuntatalon portailla päästäkseen ensimmäisenä parjaamaan aloitetta. Soinin leirissä on omatunto ja oma ajattelu laitettu pannaan. Perussuomalaisten äänestäjistä 54 prosenttia kannattaa aloitetta, kun taas vastustajia on 42 prosenttia.

Suuressa salissa tavataan syksyllä. Toivottavasti viimeistään silloin kansanedustajille valkenee, kenen mandaatilla he toimivat. Tahtovatko he todella torpata aloitteen, jolla on laaja kannatus? Tahtovatko he hidastaa tasa-arvon toteutumista, vaikka Suomi olisi valmis muuttumaan?

Vietämme paraikaa pride-viikkoa. Sen kunniaksi Yle Teema näyttää hyviä ohjelmia, joiden avulla voi tuoda väriä mustavalkoiseen maailmankuvaansa. Pride-kulkueeseen lauantaina Helsingissä osallistuu iloisia ihmisiä – eri seksuaalisten suuntausten edustajia – marssimaan tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden puolesta. Toivottavasti ensi vuonna voidaan olla ylpeitä tasa-arvoisesta avioliittolaista.

Loppuun vielä huomionarvoinen Nyt-liitteen tekemä vaikuttavuusarvionti.

Sama kirjoitus myös US:n Puheenvuorossa

Jaa:
Tagged With:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *