Kuvituskuva

Ryhmäpuheenvuoro HYPA-selvitystyön raportista 28.8.2019

Puheenjohtaja, valtuutetut, viranhaltijat ja muut,

Huolimatta keskustan kehittämisestä ja monesta muusta suuresta muutoksesta Lempäälässä, on tämä todennäköisesti suurin muutos tulevina vuosina kunnassamme, sillä hyvinvoinnin palvelualue on niin merkittävä kunnan palveluiden tuottaja ja järjestäjä.

Monilta osin taloudelliset tunnusluvut Lempäälän osalta ovat hyvät mutta pelkät luvut eivät tietenkään kerro kaikkea, etenkään sitä, mikä on työntekijöiden ja hoitoa tarvitsevien kokemus.

Ryhmämme kiinnitti huomiota muutamiin asioihin, esimerkiksi yhteen vähemmän mairittelevaan lukuun:

“Kotihoidon palveluissa välittömän työajan osuus on noin 40 %, joka on liian vähän. Valtakunnallinen suositus on 60 %, johon Lempäälän tulisi pyrkiä.”

Kun raportissa on selvinnyt esimerkiksi tämänkaltaisia puutteita, ryhmämme toiveena on, että uudistustyö parantaa kuntalaisten saamaa hoitoa ja palvelua laadullisesti, parantaa työntekijöiden hyvinvointia ja satsaa ennaltaehkäiseviin palveluihin. Näitä uudistusprojekteja ei kannata tehdä vain euromääräiset säästöt mielessä.

Toinen tärkeä seikka on hyvinvoinnin ja sivistyksen yhteistyön sujuvoittaminen. Tämä nimittäin on ollut päänvaivana jo silloinkin, kun minä edelliskaudella olin silloisessa sote-lautakunnassa. Hienoa, jos selvitystyön ansiosta meillä on riittävän konkreettiset toimenpiteet, joihin ryhtyä.

Aikajanalle sijoitetut jatkoprojektit eivät ehkä sanatasolla kerro vielä kuntalaiselle paljoa, mutta koko raporttiin niitä peilaamalla kokonaiskuva ja muutosten suuruus valottuvat varmasti paremmin. 

Työtä on paljon edessä, mutta kunhan uudistus tehdään työntekijät mukaan ottaen ja viranhaltijat ja luottamushenkilöt ajantasalla pitäen, on tämä uudistuspaletti hyvin sovitettavissa myös strategian tavoitteiden toteuttamiseen. Tästä selvitystyöstä saadaan toivottavasti myös hyvinvoinnin palvelualueella talousarvion suunnitteluun hyviä ja helposti seurattavia mittareita.

Kenties sote-uudistuksen lykkääntyminen on johtanut tietynlaiseen käymistilaan hyvinvoinnin palvelualueella. Tästäkin on esimerkkejä ainakin muista kunnista. Meillä ei kuitenkaan ole varaa eikä varmaan haluakaan maksattaa odottelua kuntalaisten hyvinvoinnin kustannuksella. Sitä paitsi monin osin kyse on myös ennaltaehkäisystä ja aikaisesta puuttumisesta, joka säilynee kunnan tehtävänä joka tapauksessa jatkossakin.

Jaa:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *