Kuvituskuva

Ryhmäpuheenvuoro eettisistä ohjeista

Hyvät valtuutetut, viranhaltijat ja yleisö,

Olen ilahtunut, että saamme viimein valtuustoon eettisen koodiston – pitkäjänteisen valmistelun päätteeksi. Se alkoi jo viime valtuustokauden puolella, ensimmäinen versio tuli uudelle valtuustolle työn pohjaksi ja siitä eteenpäin eettistä koodistoa on valmisteltu pienemmällä työryhmällä, johon itsekin kuuluin, käsitelty kunnanhallituksessa ja koko valtuuston kesken työpajassa.

Tänään päätettävä asia on vain pieni osa pitkää prosessia – huoneentaulu on tiivistelmä pitkästä työstä, lukuisista keskusteluista ja itsessään jo monesta kompromissista, valinnoista ja muotoiluista – kuitenkin siten, että näillä periaatteilla on laaja valtuuston ja ryhmien tuki.

Valtuustokausi on jo puolivälissä, kun tämä hyväksytään. On ymmärrettävää, että eettinen koodisto on saanut hieman väistyäkin kiireellisten asioiden, kunnan talouteen ja strategiaan liittyvien ja strategian toteuttamista edistävien päätösten tieltä.

Tuskin olemme kahta vuotta ihan epäeettisesti toimineet. Uskon, että pitkä valmistelu, tässäkin salissa käydyt keskustelut ja monen ihmisen ajatusten uhraaminen tälle ovat jo vaikuttaneet: olemme jo toteuttaneet näitä periaatteita, tarpeen vaatiessa palautelleet niitä mieliin ja tukeutuneet niiden muistumiin, kun on tullut sellainen tilanne.

Etiiikka ei tietenkään ole sitä, että luetaan noudatettavat ohjeet aa nelosesta, tai vaikka pitemmästäkään ohjeesta. Etiikan koti on pikemminkin omatunnossa, ihmiskäsityksessä ja/tai kohtaamisissa.  (Tämä on pitkä moraalifilosofian keskustelu, johon en tässä lähde.) 

Näiden ohjeiden tavoitteena on saada jokainen tykönään ajattelemaan, miten itse toimin, miten voisin toimia paremmin, toiminko aina omien eettisten periaatteideni mukaan.

Samalla väitän, että tällaista koodistoa tarvitaan nyt Lempäälässä.

Eri yhteyksissä on puhuttu ns. Lempäälä-puolueesta. Se on kaunis ideaali: koko valtuusto yksituumaisena toteuttamassa Lempäälän asukkaiden parasta. Kuitenkin keinot ja painotukset vaihtelevat, miten tuo Lempäälän asukkaiden paras saavutetaan, millaisia valintoja voidaan tehdä ja mistä ne ovat pois. Omassa takaraivossa kummittelevat tietysti aika tiukankin talouskurin vuodet lähihistoriassa. 

Politiikassa yleisesti ottaen asialista on monimutkaistunut: ratkaisut ovat vaikeampia ja vaikutukset moninaisempia kuin jokunen vuosikymmen aiemmin.

Politiikka kuuluu politiikkaan, mutta näiden ohjeiden myötä voimme tarkistaa kompassiamme: säilyykö keskinäinen kunnioitus ja yhteistyön edellytykset? Siten voimme säilyttää luottamustointen hoitamisen miellyttävänä, palkitsevana ja turvallisena.

Monet eettisen koodiston periaatteista pitävät kaikkien Lempäälän kuntalaisten edun kirkkaana päätöksenteon keskiössä. Luottamustoimiin tulemme omista taustoistamme ja oman osaamisemme kanssa, mutta edustamme loppupeleissä aina ketä tahansa kuntalaista, keskivertolempääläläistä. 

Kuntapäättäjinä meillä on enemmän keinoja päästä oikeaan tietoon käsiksi ja omat kanavamme vaikuttaa. Tämän huomioimalla emme tuki niitä foorumeita, joilla kuntalaisten moninainen joukko voi tuoda näkemyksensä esiin. Ymmärrämme myös vastuumme: valtuutetun sanalla on painoa.

Omasta puolestani haluan kiittää valtuustokauden alun työryhmää vilkkaasta keskustelusta ja hyvästä ja hauskasta yhteistyöstä, sekä omasta ja ryhmämme puolesta kaikkia valtuutettuja jatkotyöstämisestä. Toivottavasti laajempi tausta-aineisto myös jatkossa näkyy jossain muodossa periaatteiden tukena. Mennään näillä loppukausi ja ollaan avoimia, mikäli päivitystarvetta ensi kaudeksi tulee.

Jaa:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *