Puheenvuoroni osavuosikatsauksesta valtuustossa 25.9.2018
Puheenjohtaja, arvoisat valtuutetut, viranhaltijat ja muut läsnäolijat,
Kunnilla on perustuslaissa turvattu itsehallinto. Kuntalaiset saavat siis päättää, miten kunta rahansa käyttää. Tästä päättämään on valittu meillä tämä toimielin, kunnanvaltuusto. Kun katsoo, missä asioissa tulomme ovat arvioitua pienemmät ja menomme arvioitua suuremmat, huomaa valitettavasti myös itsehallinnon rajat. Olemme monella tapaa sen varassa, mitä valtakunnan tasolla päätetään uudistuksista, lakimuutoksista, palkkapolitiikasta ja valtionosuuksista.
Vuoden viimeisellä neljänneksellä voimme lähinnä reagoida pahimpiin ongelmiin. Tänään valtuusto todennäköisesti myöntää jo ensimmäisen lisäbudjetin maanostoihin. Senkin suhteen meidän on kuitenkin luotettava siihen, että loppujen viimeiksi saamme lisää asukkaita keskustaan ja siten verotuloja ja asiakkaita palveluille sekä yritystoimintaa kuntaan.
Toinen reagointia vaativa asia on osavuosikatsauksen ympärillä puhuttanut erikoissairaanhoidon Pirkanmaan sairaanhoitopiirin loppulasku, joka tulee jälleen ylittämään budjetoidun. Kulut toki vaihtelevat, mutta trendi on joka tapauksessa kasvava, ja tähän on havahduttu muissakin kunnissa.
Oikein mikään muu ei noin suurta nousua selitä kuin se, että jollakulla tässä ketjussa ei ole kannustinta tehokkaaseen hoitoon. Tähän piti puuttua sote-uudistuksella, mutta senkään tulevaisuus ei kovin vakaalta näytä. Jälleen kerran kunnat joutuvat elämään valtakunnallisten muutosten ehdoilla.
Osavuosikatsaus tarjoaa valtuutetuille tärkeää tietoa. Kun tiedolla johtamisesta paljon puhutaan, tässä meillä on tietoa, jonka pohjalta päätöksiä tulisi tehdä. Eurot ovat kenties kiistattominta tietoa kuntataloudessa.
Keskeisimmän kappaleen talousjohtajamme Kari Auvinen on merkinnyt punaisella värillä: ”Kokonaistalouden turvaaminen edellyttää tarkkaa ja kriittistä jatkovalmistelua sekä vuoden 2018 muutostalousarvion että vuoden 2019 talousarvion osalta.”
Sairaanhoitopiirin loppulasku on pakko maksaa. Kulut muodostuvat pitkälti lempääläläisille annetusta ja tarpeellisesta hoidosta. Kuitenkin mielessä käy, miten paljon ennaltaehkäisevää hoitoa ylityksiin menevillä summilla saisi. Kysymys kuuluu, mistä rahat ennaltaehkäisevään työhön saadaan, jos rahamme menevät välttämättömiin budjettiylityksiin? Tässä on valinnan paikkoja syksyn mittaan valtuustolle tulossa.
Kunnassa tehdään paljon asioita uudella tavalla, tehdään poikkialaista yhteistyötä ja tehostetaan toimintaa. Toivottavasti kaikki tämä näkyy myös kuntalaisille osavuosikatsauksesta.