Vihreät hyväksyi puoluekokouksessa kolmen tamperelaisen vihreän yhdistyksen aloitteen viinien ja oluiden ulosmyynnin ravintoloista ja pienpanimoista sallimiseksi. Aloitteella alkoholipolitiikan keskiöön nostetaan laatu ja halutaan tukea paikallisia yrittäjiä sekä ekologisempaa kuluttamista.

Kalevan vihreiden, Tampereen vihreiden ja Tampereen vihreiden nuorten esitys viinien ja oluiden ulosmyynnistä ravintoloista ja pientuottajilta on tervetullut, hyvin vihreiden arvotuksia tukeva lisäys vihreään alkoholipolitiikkaan.

Vihreiden puoluekokous hyväksyi puoluehallituksen aloitteen, jonka mukaan se kehottaa eduskuntaryhmää aloitteellisuuteen pienpanimoiden ja ravintoloiden ulosmyynnin edistämiseksi.

Kannatin esitystä Juhana Suoniemen lisäyksellä ja äänestin myös sen puolesta. Suoniemen lisäys kuului: ”myös väkevien alkoholijuomien pientuottajamyynti tulee luvanvaraisena sallia”. Suoniemen esitys kuitenkin jäi niukasti puoluehallituksen esityksen taakse, äänin 149-147. Aiemmin puoluekokous oli äänestänyt nurin Marjaliisa Havion hylkäävän päätösesityksen selvän enemmistön voimin.

Kuitenkin myös puoluehallituksen esitykseen voi olla enemmän kuin tyytyväinen. Vihreillä on nyt mahdollisuus olla edelläkävijä siinä, että alkoholipolitiikassa puhutaan muustakin kuin prosenteista ja promilleista, nimittäin laadusta

Esitys tukee erinomaisesti vihreille tärkeitä kuluttamisentapoja: suositaan lähellä tuotettua, ekologisuutta ja laatua. Samalla se tukee maaseudun pitämistä elinvoimaisena ja pienyrittäjyyttä.

Suomen alkoholipolitiikka suosii tällä hetkellä huonoa, halpaa ja runsasta kuluttamista. Laadukkaat kotimaiset oluet ja tuontioluet eivät pysty kilpailemaan alle euron hintaisten bulkkitölkkien kanssa. Vaikka alkoholilainsäädäntöä on jatkuvasti kiristetty, ongelmat ovat pysyneet.

Tällä hetkellä rajoituksista kärsivät nautintoaineita oikein käyttävät. Monien oluiden saatavuus kaupoista tai Alkosta on heikkoa, mutta ravintolasta ei saa suosikkispesiaaliaan mukaan puistoon tai kotiin.

Tampereen vihreiden yhdistysten esitys olisi askel kohti järkevämpää alkoholipolitiikkaa. Sen myötä vihreät voisi olla edistyksellinen ja erottuva alkoholipolitiikan saralla: ei kieltoja, vaan järkevää ohjausta. Kannustamista rajoitusten sijaan.

Iltatyöryhmässä keskustelua herätti se, miten käy Alkon monopolin tässä tilanteessa. Esitys nähtiin ongelmallisena myös laajempien Suomen ja EU:n välisten sopimusten kannalta. Jos alkoholipolitiikkamme ykkösprioriteettina on säilyttää Alkon monopoliasema, pidän huolta aiheellisena. Jos taas prioriteettimme on hyvä alkoholipolitiikka jossa Alkon monopoli on yksi osa kokonaisuutta, pidän esitystä askeleena kohti parempaa alkoholipolitiikkaa.

On totta, että esityksen myötä alkoholin saatavuus kasvaa. Kaikki alkoholin saatavuus ei kuitenkaan lisää alkoholin haittoja. Kukaan ei alkoholisoidu pienpanimo-oluiden tai tilaliköörin takia.

Mitä tulee ravintoloiden ulosmyyntiin, päättyisi ulosmyynti niin ikään klo 21 eikä alkoholia myytäisi päihtyneelle mukaankaan. Jos vierekkäin on kauppa ja ravintola, todennäköisesti kaupasta haettaisiin tavallista bulkkikaljaa halvemmalla ja ravintolasta taas erikoisempia oluita.

En kuitenkaan ymmärrä, miksi alkoholin saatavuutta pitäisi rajoittaa juuri niiltä, jotka osaavat käyttää alkoholia oikein. Tiukempi valvonta ja puuttuminen esimerkiksi alaikäisten alkoholinkäyttöön taas olisivat paikallaan.

Jaa:
Tagged With:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *