Lempäälän sote-lautakunta päätti viime kokouksessa ehdottaa luopumista Kuljun terveysaseman suluista kesällä neljän ja joulun aikaan kahden viikon ajaksi. Äänestin Hannele Lehikoisen tekemää ehdotusta suluista luopumista vastaan. Äänestyspäätös ei ollut helppo mutta mielestäni perusteltu.

Kuljulaisena on tietysti harmillista, että Kuljun terveyskeskus on ollut kuusi viikkoa suljettuna, vaikka se palvelee paitsi kuljulaisia myös sääksjärveläisiä. Kuitenkin kaikki ovat saaneet palvelua vuoden ympäri – Kuljun ollessa suljettuna Lempäälän keskustassa.

Kokouksessa lautakunnalle kerrottiin, että Kuljun sulut säästävät vuodessa noin yhden sairaanhoitajan palkan ja helpottavat sijaisjärjestelyjä. Heinäkuu ja joulunaika ovat ajankohtia, jolloin ihmiset käyvät muutenkin vähemmän lääkärissä. Tämän perusteella äänestin sulkujen puolesta.

Minulla ei ole tietoa, jonka tietäisin viranhaltijoiden perusteluja paremmaksi.

Äänestyksessä esittelijän ehdotuksen kannalla oli viisi ja suluista luopumisen kannalla kuusi jäsentä.

Tämän jälkeen äänestettiin kahden diabetes-hoitajan palkkaamisen ja kahden diabetes-hoitajan sekä väestövastuuhoitajan palkkaamisen väliltä. Alkuperäisessä esityksessä esitettiin kahta diabetes-hoitajaa. Sairaanhoitajille on tarvetta, mutta koska lautakunta oli jo päättänyt Kuljun suluista luopumisesta, en äänestänyt kolmannen sairaanhoitajan puolesta.

Kokouksessa pääsi todella lautakuntatyöskentelyn ytimeen. Kokous kesti pitkään, asiaa oli runsaasti ja päästiin vielä kahdesti äänestämään. Äänestäessä omaa kantaa ei ehdi kauaakaan pohtimaan, vaan mielipide on muodostettava nopeasti. Hyvä paikka oppia siis.

Säästöjä on etsittävä, eikä sote-lautakunnan nyt tekemä esitys mahtunut kunnanhallituksen antamaan raamiin. Nettomenoissa kasvua tuli 4,3 prosenttia (kh:n raami 3,4%). Kuljun terveyskeskuksen sulkeminen ei lopulta ole kuntalaisilta pois, mutta sillä saadaan säästöjä ilman palvelutason merkittävää laskemista. Joudumme tekemään kipeitäkin päätöksiä. Kuljun sulut on ikävä päätös mutta varsin lievä.

On tärkeää tehdä kestävää politiikkaa joka saralla. Menojen leikkaaminen sieltä, mistä siktä koituu pienin haitta, on kestävää talouspolitiikkaa. Kuntataloudessa ei voi jättää velkaa tulevien kuntalaisten ja päättäjien harteille.

Lautakunnan kokouksen pöytäkirja 9.10.

korjaus 30.10. Alunperäisen viiden viikon sijaan lautakunta päätti siis kuudesta viikosta. Olen korjannut viisi viikkoa tekstissä kuudeksi viikoksi.

Jaa:
Tagged With:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *